Ομάδες αίματος: Κατανομή του πληθυσμού στο Νομό Ροδόπης και συσχέτιση με ασθένειες. - ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΖΩΗ; ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Η ομάδα αίματος μας είναι κάτι παραπάνω από μια απλή κατάταξη σε ένα σύνολο. Η κάθε ομάδα αίματος κρύβει μια ιστορία και τα συστατικά της μπορεί να παίζουν μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση κάποιων σοβαρών παθήσεων. Λαμβάνοντας ως παράδειγμα πρόσφατα δεδομένα, σύμφωνα με μελέτες πανεπιστημίων τα άτομα με ομάδα αίματος 0 είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν έντονα συμπτώματα της ασθένειας COVID-19 σε αντίθεση με τις άλλες ομάδες και κυρίως την ομάδα Α . Επιπρόσθετα, στη Θράκη ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πάσχει από θυρεοειδή. Φυσικά σημαντικό παράγοντα παίζει η γεωγραφική θέση της Θράκης καθώς βρισκόμαστε ταυτόχρονα σε περιοχή με βουνά (έλλειψη ιωδίου) αλλά και με θάλασσα. Θελήσαμε όμως να διερευνήσουμε κατα πόσο τα αυξημένα ποσοστά εμφάνισης θυρεοειδή σχετίζονται και με την ομάδα αίματος. Μια τρίτη συσχέτιση που επιχειρήσαμε ήταν ανάμεσα στην ομάδα αίματος και τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου καθώς και διαφόρων τύπων καρκίνου. Για τη μελέτη μας βασιστήκαμε σε επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής καθώς και σε μια ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας. Από τη μελέτη των δεδομένων αυτών φάνηκε πως όντως υπάρχει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και την εμφάνιση κάποιων ασθενειών.