Η ενοποίηση της Φυσικής μέσα από πειραματική ματιά. - Ζαρίφης Νίκος; Καλίτσης Θέμης; Καριδιανάκης Γιώργος; Κομινάτος Αντώνης; Κτιστάκη Αθηνά; Κτιστάκης Γιώργος; Μόσολου Αναστασία; Μπρέσσα Ιφιγένεια; Νικολοπούλου Εβελίνα; Ξυδοπούλου Αγγελική; Πατέρα Ειρήνη; Φαρμάκης Φραγκίσκος; et al. (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Θεμελιώδη επιδίωξη της θεωρητικής Φυσικής συνιστά η ενοποίηση των εκπεφρασμένων θεωριών. Προσπαθεί να περιγράψει < Όσο το δυνατόν πιο πολλά, χρησιμοποιώντας κατά το δυνατόν τα λιγότερα >. Θα επιδείξουμε πειραματικές διαδικασίες σε μια απόπειρα να προσεγγίσουμε πειραματικά την ενοποίηση της Φυσικής αναδεικνύοντας συγχρόνως τη βαθμιαία πρόοδο της Φυσικής Επιστήμης. Συμμετείχαμε στην κατασκευή πειραματικών διατάξεων και μας δόθηκε η ευκαιρία να καλλιεργήσουμε δεξιότητες, αλλά και να συλλάβουμε ιδέες για καινοτόμες προτάσεις προσομοίωσης. Με μια σειρά πειραμάτων θα ιχνηλατήσουμε τα βήματα του Γαλιλαίου ενώ πρόκειται και να υλοποιήσουμε εκείνες τις πειραματικές επινοήσεις που αποτέλεσαν έναυσμα για στοχασμό. Θα παρουσιάσουμε πειράματα για την πτώση των σωμάτων στο κενό βάσει των τριών νόμων του Νεύτωνα, θα αναπαραστήσουμε την ένωση ηλεκτρισμού και μαγνητισμού, με τη βοήθεια μιας προσομοίωσης του χωροχρόνου θα επιχειρήσουμε να ανιχνεύσουμε τη θεωρία του Αϊνστάιν και θα ασχοληθούν με την Κβαντομηχανική προσέγγιση της κίνησης στον μικρόκοσμο. Μας δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθούμε με τη ψηφιακή αποτύπωση των πειραμάτων καθώς και να εκφέρουμε άποψη αναφορικά με την παρουσίαση τους. Συνειδητοποιήσαμε την αξία της συνεργασίας, βιώσαμε τις δυσκολίες που συνοδεύουν τις πειραματικές εφαρμογές και αντιληφθήκαμε ότι η Φυσική δεν εδράζεται αποκλειστικά στη θεωρία. Επίσης κατανοήσαμε πόσο βαρυσήμαντη είναι και η επίλυση ασκήσεων.