Μέτρηση των ατμοσφαιρικών ρύπων με χρήση δορυφορικών δεδομένων και πιθανή συσχέτιση με την πανδημία COVID-19. - KOUNALAKIS, EFSTRATIOS; Δίγκα Αγγελική; Φραντζεσκάκης Άρης (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση της δυνατότητας της μελέτης του περιβάλλοντος από μαθητές λυκείου, με χρήση των πιο σύγχρονων μέσων τηλεπισκόπησης του πλανήτη, των δορυφόρων Sentinels του προγράμματος Copernicus της ESA (European Space Agency). Πιο συγκεκριμένα προχωρήσαμε στην απόκτηση και ανάλυση των δεδομένων από τους δορυφόρους Sentinel 1, 2 και 5p και ειδικότερα την περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε μονοξείδιο του αζώτου που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ρύπους.. Πρόκειται για μια εργασία εν εξελίξει, αφού τα δεδομένα ανανεώνονται καθημερινά. Δύο είναι οι κύριοι πυλώνες της εργασίας: Α. Η συγγραφή του κώδικα μιας library για την επικοινωνία οποιουδήποτε άλλου προγράμματος με τις επίσημες ιστοσελίδες των Sentinels και η διάθεσή της στην επιστημονική κοινότητα μέσω της πλατφόρμας GitHub, και Β. Η ανάλυση των πρόσφατων δορυφορικών δεδομένων για τη μελέτη των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19.