Χειρουργική μάσκα και συγκέντρωση CO2 στην αναπνοή - Malasidis, Vasileios; Dintsios, Nikolaos (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
H παρούσα εργασία πραγματεύεται τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, κατά τη διαδικασία της αναπνοής, μεταξύ της χειρουργικής μάσκας και του προσώπου, και κατά πόσο τα αποτελέσματα αυτής της δέσμευσης μπορούν να επιβαρύνουν για τον ανθρώπινο οργανισμό. Προκειμένου να απαντηθούν τα ερευνητικά ερωτήματα που τέθηκαν, σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και πραγματοποιήθηκε πείραμα με τη χρήση μικροελεγκτή Arduino (Arduino UNO) και αισθητήρα μέτρησης της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα (MQ-135). Αυτό κατέστη εφικτό μετρώντας τα επίπεδα CO2 σε κατάλληλη πειραματική διάταξη, αρχικά χωρίς τη χρήση μάσκας και έπειτα με μάσκα. Η παραπάνω διαδικασία επαναλαμβάνεται τρεις φορές, διαιρώντας το πείραμα σε τρία (3) στάδια. Σε κάθε στάδιο αλλάζει η κατάσταση αναπνοής: αρχικά γίνεται μέτρηση χωρίς χρήση χειρουργικής μάσκας απευθείας στη μάσκα οξυγόνου, έπειτα κάνοντας χρήση χειρουργικής μάσκας, και τέλος φορώντας μάσκα έπειτα από συνεχόμενη χρήση της για σαρανταπέντε (45) λεπτά. Όπως προέκυψε από τα ερευνητικά ευρήματα δεσμεύεται CO2 μεταξύ μάσκας και προσώπου.