Η Σύγχρονη Τεχνική Γενετικής Μηχανικής CRISPR - Kaloudis, Filippos Akylas (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Η γενετική μηχανική, δηλαδή η τροποποίηση των γονιδίων, που προκαλεί μεταβολή της γενετικής πληροφορίας και κατά συνέπεια των χαρακτηριστικών ενός οργανισμού έχει πολλές εφαρμογές. Το CRISPR είναι μία σύγχρονη τεχνική γενετικής μηχανικής που επιτρέπει την επιλεκτική τροποποίηση του γονιδιώματος, μέσω της αποκοπής συγκεκριμένου τμήματος του γονιδίου και εισαγωγής νέου τμήματος με υψηλή ακρίβεια. Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η λειτουργία αυτού του «γενετικού ψαλιδιού» να θεραπεύει και να προλαμβάνει ασθένειες στον ανθρώπινο οργανισμό με παράλληλη αναφορά σε θέματα βιοηθικής που σχετίζονται με τη χρήση του και την ανθρώπινη επέμβαση στο γονιδίωμα. Παράλληλα παρατίθενται επιστημονικές απόψεις αλλά και οι απόψεις της μαθητικής κοινότητας για τη γενετική μηχανική και το CRISPR.