COVID-19: Διαγνωστικά τεστ στο...μικροσκόπιο! - Τσανακτσίδης Νικόλαος; Καλαμβούκας Αντώνιος-Ραφαήλ; Μαντζιάρης Αλέξανδρος; Μπλιούμη Χρυσαφίνα; Ντόντα Λάουρα; Παπαδοπούλου Στυλιανή; Πέτκογλου Ελένη; Πίρρα Μελίσα; Ρίστο Μαργαρίτα; Σαμαρά Αικατερίνη; Σανιδάς Αναστάσιος; Φωτοπούλου Δέσποινα; et al. (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 και η νόσος COVID-19 που προκλήθηκε από αυτόν έχουν εισβάλει στη ζωή μας και αποτελούν παγκόσμια πραγματικότητα. Λίγο διάστημα μετά την εμφάνισή της στην πόλη Γιουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019 η νόσος COVID-19 έγινε παγκόσμια πανδημία προκαλώντας σημαντική θνησιμότητα και αιτία αυστηρών μέτρων απομόνωσης. Σκοπός της εργασίας μας είναι η ανασκόπηση των διαθέσιμων διαγνωστικών καθώς και δοκιμαστικών τεστ COVID-19 που βασίζονται σε βιοαισθητήρες (νανο)τεχνολογίας εργαστηρίου σε τσιπ (Lab-on-a-Chip) και χρήση smartphones. Για την εργασία μας αναζητήσαμε άρθρα δημοσιευμένα σε έγκριτα περιοδικά στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων Google Scholar. Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι τα τεστ διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την διαγνωστική ακρίβεια αλλά και ως προς την αποτελεσματικότητα τους ανάλογα με το χρόνο και τη διάρκεια εμφάνισης συμπτωμάτων. Συμπερασματικά, κρίνεται αναγκαία περαιτέρω έρευνα για την ανάπτυξη άμεσα διαθέσιμων, γρήγορων και αξιόπιστων διαγνωστικών τεστ COVID-19 που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στη μείωση εξάπλωσης της πανδημίας.