ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΤΗΞΗ - Μπλάνας Σωκράτης; Παπαδογιάννης Έκτορας; Ποταμιάς Ηλίας (Open Schools Journal for Open Science, 2022)
Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση να κορυφώνεται ραγδαία, ανάγεται σε μείζων ζήτημα η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα και η ούτως ή άλλως περιβαλλοντικά απαραίτητη στροφή προς καθαρότερες πηγές ενέργειας. Στην παρούσα εργασία γίνεται αναφορά στο ενεργειακό προφίλ της Ελλάδας, στην μεγάλη - αν και ολοένα μειούμενη - εξάρτηση της χώρας μας από τον λιγνίτη, και στο αναγκαίο πέρασμα της στην μεταλιγνιτική εποχή. Από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πυρηνική σύντηξη, διαδικασία «παραγωγής» καθαρής ενέργειας (που πραγματοποιείται ανεμπόδιστα στον ήλιο), με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εξαιρετικά πλεονεκτήματα αλλά και μεγάλες δυσκολίες αξιοποίησής της στις συνθήκες της γης. Μέσα από μία μεγάλη πορεία δοκιμών, τα τελευταία επιτεύγματα ανάβουν το πράσινο φως και δημιουργούν υψηλές προσδοκίες για το άμεσο μέλλον.