ΤΑ ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ - Στρωματιά Χριστίνα (Open Schools Journal for Open Science, 2022)
Το πλαστικό έχει σε μεγάλο βαθμό κυριαρχήσει στην ζωή μας, καθώς φέρει εξαιρετικές ιδιότητες, που σε συνδυασμό με το χαμηλό του κόστος οδηγούν σε πλήθος χρήσεων. Ταυτόχρονα έχει υποβαθμίσει αισθητικά το περιβάλλον μας, ενώ αποτελεί αδιαμφισβήτητο κίνδυνο για πολλούς οργανισμούς, κυρίως θαλάσσιους. Στην παρούσα εργασία εστιάζουμε ειδικότερα στα «μικροπλαστικά», όρος που κυριάρχησε το 2004 και περιγράφει σφαιρίδια διαμέτρου περίπου 2-5 mm. Τα μικροπλαστικά έχουν υψηλή διαφυγή προς το περιβάλλον και αυξημένη επικινδυνότητα, καθώς εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, διεισδύουν στους οργανισμούς, δεσμεύουν και απελευθερώνουν τοξικές ουσίες. Είναι λοιπόν επιτακτική η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού ως μέτρο πρόληψης, αλλά και η αναζήτηση μεθόδων διαχείρισης και αποικοδόμησης των μικρό – και όχι μόνο – πλαστικών, με σκοπό την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.