Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ - Κράνης Ιωάννης; Μαράκης Ιωάννης; Μαύρος Δημήτρης (Open Schools Journal for Open Science, 2022)
Η χαρά, η ευφορία, η λύπη, η απελπισία, ο φόβος, η οργή, ο θυμός, η ηδονή, είναι μερικά μόνο από τα συναισθήματα που βιώνουμε καθημερινά και χρωματίζουν τις πράξεις μας και τη ζωή μας. Ακριβής επιστημονικός ορισμός για το συναίσθημα δεν έχει δοθεί ακόμα. Το συναίσθημα ελέγχεται από νευρωνικά κυκλώματα του εγκεφάλου, όπως ο φλοιός των εγκεφαλικών ημισφαιρίων, η αμυγδαλή, ο υποθάλαμος, το εγκεφαλικό στέλεχος και το αυτόνομο νευρικό σύστημα, που αλληλεπιδρούν και παράγουν συναισθηματικές εμπειρίες. Η αλληλεπίδραση αυτή επιτυγχάνεται με τους νευροδιαβιβαστές, ειδικές βιοχημικές ουσίες που δρουν ως αγγελιοφόροι, μεταφέροντας μηνύματα από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο. (Kandel & James H. Schwartz, 2009).