Bιολογική δράση της ακτινοβολίας - Νέλη Ναταλία; Ντουρμίση Αλεξία; Ντουρμίση Έρρικα; Λάρα Σοφία; Τούση Ελένα; Ιαζτί Φραντσέσκα; Πέστι Κρίστι (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Σε αυτήν τη μελέτη θα εξοικειωθούμε με τις βιολογικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας, που είναι δύο τύποι ιοντίζουσας ακτινοβολίας και μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Επίσης, με τις βασικές αρχές της ακτινοπροστασίας σε μέρη όπου υπάρχουν και θα σταματήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις. Θα περιγράψουμε τις βασικές συσκευές για τη μέτρηση της ακτινοβολίας και τις χρήσεις τους στον ιατρικό τομέα Η προστασία από την ιοντίζουσα ακτινοβολία περιλαμβάνει ζητήματα θεωρητικού και πρακτικού χαρακτήρα, η λύση των οποίων επιτυγχάνεται μέσω της αλληλεπίδρασης διάφορων κλάδων από τις φυσικές επιστήμες και τη μηχανική. Αυτό προέκυψε ως ανάγκη μείωσης των επιβλαβών συνεπειών της έκθεσης σε ακτινοβολία σε ζώντες οργανισμούς και γενικά στα φυσικά οικοσυστήματα. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συστημάτων προστασίας για διαφορετικούς τύπους ακτινοβολίας και για διαφορετικές δραστηριότητες που έχουν πηγές ακτινοβολίας είναι καθήκοντα των ειδικών προστασίας ακτινοβολίας, οι οποίοι κατά τη διαδικασία αυτή δίνουν ιδιαίτερη προσοχή όχι μόνο στην αποτελεσματικότητα της προστασίας, αλλά και στο κόστος, το βάρος και τα διαστάσεις. Η μη ιοντίζουσα ακτινοβολία περιλαμβάνει ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων και μικροκύματα. Η μη ιοντίζουσα ακτινοβολία θεωρείται από καιρό επιβλαβής παράγοντας.Ειδικά, η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, που χρησιμοποιεί το μέρος των μικροκυμάτων του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, καθώς και τις πολυάριθμες εφαρμογές της ακτινοβολίας λέιζερ στην οικονομία, έκανε την μη ιοντίζουσα ακτινοβολία παρούσα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.