Επιχειρηματικότητα και μάρκετινγκ σε έναν STEM διαγωνισμό - Κατσιγιαννοπούλου Ναταλία; Πολίτης Ανέστης; Σταμπουλίδης Ιορδάνης; Παπαδόπουλος Σταύρος; Αχιλλέως Κλαίρη; Κεραμιδάς Κωνσταντίνος (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Το σχολείο μας μετέχει τα τελευταία χρόνια με επιτυχία στον Διαγωνισμό STEM «Η φόρμουλα 1 στα σχολεία». Στο παρόν άρθρο θέτουμε το ερώτημα: αρκεί ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός γρήγορου αμαξιδίου τύπου φόρμουλα 1 για μια επιτυχημένη πορεία, ή η ευόδωση του στόχου προϋποθέτει προσπάθειες επιχειρηματικότητας, σωστής οργάνωσης και τεχνικές marketing; Σε ένα πρόγραμμα STEM καλλιεργείται η κριτική σκέψη των μαθητών και αναπτύσσονται δεξιότητες επίλυσης διαφόρων τύπων προβλημάτων. Κατά κύριο λόγο τα παιδιά ασχολούνται με τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά με τρόπο διαφορετικό από την καθημερινή τους προσέγγιση στην τάξη. Σημαντικό είναι ότι επιπρόσθετα οι μαθητές μαθαίνουν να επιλύουν προβλήματα με δημιουργικότητα, φαντασία, ομαδικότητα και ικανότητα επικοινωνίας. Με την ευκαιρία της συμμετοχής μας στον Διαγωνισμό F1 in schools, παρουσιάζεται εδώ η διαχείριση του όλου έργου (σχεδιασμός, κατασκευή και σωστή παρουσίαση) με την χρήση τεχνικών επιχειρηματικότητας. Για να καταδειχθεί η συνεισφορά του marketing θα ερευνηθούν στοιχεία από τον κόσμο του πρωταθλήματος αγώνων αυτοκινήτων της F1 και θα επισημανθούν οι μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιούνται από τις διάφορες εταιρίες που συμμετέχουν. Σημαντικός στόχος της F1 είναι η δοκιμή νέων τεχνολογιών και η χρησιμοποίησή τους σε οχήματα μαζικής παραγωγής.