Το ειδικό φορτίο και η ακτινοβολία β - Κολυμπίρη Αριστέα; Dimopoulos, Vasilis; Γαλερός Μάριος; Κοτρώνης Ευάγγελος (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Ο υπολογισμός του ειδικού φορτίου, δηλαδή ο υπολογισμός του λόγου του φορτίου του ηλεκτρονίου προς τη μάζα του, έδωσε τη δυνατότητα να προσδιοριστεί το είδος της ακτινοβολίας β, όταν το 1909, ο Becquerel διαπίστωσε από μετρήσεις του λόγου αυτού ότι η ακτινοβολία β αποτελείται από ηλεκτρόνια. Το θέμα της εργασίας είναι ο προσδιορισμός του ειδικού φορτίου του ηλεκτρονίου καθώς και η ανάδειξη της ιδιότητας της ακτινοβολίας β να αποκλίνει από την αρχική της πορεία όταν εισέρχεται σε μαγνητικό πεδίο. Στο πρώτο πείραμα παράγεται δέσμη ηλεκτρονίων που -αφού επιταχυνθεί- εισέρχεται στην περιοχή του μαγνητικού πεδίου και καμπυλώνεται, εξαιτίας της δύναμης Lorentz. Μέσω κατάλληλης σχέσης προκύπτει ο λόγος e/m. Τέλος, στο δεύτερο πείραμα μελετάται μία ιδιότητα της ακτινοβολίας β, η απόκλισή της όταν διέρχεται μέσα από μανγνητικό πεδίο. Χρησιμοποιείται πηγή ακτινοβολίας β, διοπτήρας και περιστρεφόμενος βραχίονας, πάνω στον οποίο τοποθετείται σωλήνας Geiger–Müller, ανιχνεύοντας την ακτινοβολία για διαφορετικές γωνίες.