Αναπαράγοντας το ιστορικό πείραμα του Γαλιλαίου - Μωραϊτάκη Χαρά; Dimopoulos, Vasilis; Γαλερός Μάριος; Κοτρώνης Ευάγγελος (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Στόχος της εργασίας μας ήταν - με σύγχρονες διατάξεις μέτρησης χρόνου και με σύστημα που αξιοποιεί την εκροή νερού από μία προχοΐδα- να ερευνήσουμε την υπόθεση ότι αντικείμενα διαφορετικών μαζών πέφτουν με την ίδια επιτάχυνση, αναπαράγοντας στο σχολικό εργαστήριο το ιστορικό πείραμα του Γαλιλαίου. Κατά την πειραματική διαδικασία, χρησιμοποιήσαμε δύο σφαίρες διαφορετικών μαζών και διαμέτρων τις οποίες αφήσαμε από την κορυφή μίας κεκλιμένης σανίδας με οδηγούς. Για την κάθε σφαίρα προσδιορίσαμε το χρόνο που χρειάζονταν για να βρεθεί σε συγκεκριμένες θέσεις με δύο διαφορετικές μεθόδους. Επαναλάβαμε τη διαδικασία για την ίδια κλίση του κεκλιμένου επιπέδου για τις δύο σφαίρες, χρησιμοποιώντας επιπλέον μία διάταξη, που μετρά την μετατόπιση νερού σε μία προχοΐδα ως ένδειξη για τον χρόνο που περνά. Μέσω των πειραμάτων επιβεβαιώθηκε η υπόθεση ότι δύο διαφορετικά σώματα που πέφτουν από το ίδιο ύψος αποκτούν κοινή επιτάχυνση.