Αντοχή Μακαρονιών- Γέφυρα από Μακαρόνια - Κιρμιζή Ναταλία; Κλειτσιώτη Μαρία; Μπατσή Βαρβάρα; Σαρρής Θεόδωρος; Αχιλλέως Κλαίρη; Δίντσιος Νικόλαος; Παπαδόπουλος Σταύρος (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Σε πολλά πανεπιστήμια, διοργανώνουν διαγωνισμούς «spaghetti bridge». Πρόκειται για την κατασκευή μίας γέφυρας από μακαρόνια με περιορισμένες διαστάσεις και βάρος. Το βραβείο κερδίζει η γέφυρα που αντέχει το μεγαλύτερο φορτίο. Η επινόηση μίας τέτοιας γέφυρας βασίζεται στην αντοχή των μακαρονιών σε μεγάλα βάρη. Στην εργασία αυτή ερευνάται η αντοχή των μακαρονιών σε φορτίο, καθώς και η εξάρτηση του φορτίου αυτού από το πλήθος των μακαρονιών που το σηκώνουν. Η μελέτη της κάμψης των μακαρονιών έγινε με απλά υλικά αλλά και με μια απλή συσκευή που κατασκευάστηκε με 3D εκτύπωση. Μετά τη μελέτη της κάμψης των μακαρονιών έγινε προσπάθεια σχεδιασμού και κατασκευής δύο πλατφόρμων από μακαρόνια. Οι πλατφόρμες έχουν ίδιο βάρος αλλά διαφορετική δομή. Μελετάται το μέγιστο βάρος που μπορούν να σηκώσουν.