Ένα φθηνό πυκνόμετρο για ώρα ανάγκης - Εμμέλεια Βαλσαμή - Τριανταφύλλου; Αποστολίδης Δημήτρης; Αχιλλέως Κλαίρη; Δίντσιος Νικόλαος; Παπαδόπουλος Σταύρος (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Με τον όρο δημιουργικά πειράματα εννοούμε εκείνα τα πειράματα που επινοούνται από τους μαθητές για να δώσουν απάντηση σε κάποιο ερευνητικό ερώτημα που τους τίθεται μέσω κάποιου σεναρίου. Σε αυτά χρησιμοποιούνται καθημερινά υλικά . Το ερώτημα που μας τέθηκε μέσω κατάλληλου σεναρίου ήταν αν μπορούμε με φθηνά υλικά να κατασκευάσουμε και να βαθμονομήσουμε ένα πυκνόμετρο. Η λειτουργία ενός πυκνόμετρου βασίζεται στην Αρχή του Αρχιμήδη. Τα υγρά αναφοράς για την βαθμονόμηση ήταν γνωστά. Χρησιμοποιώντας την Αρχή του Αρχιμήδη και γνωρίζοντας την κλίμακα μέτρησης, σχεδιάσαμε, κατασκευάσαμε, βαθμονομήσαμε και χρησιμοποιήσαμε ένα πυκνόμετρο με καθημερινά υλικά πολύ χαμηλού κόστους. Ακόμα και με δεδομένο ότι η τρισδιάστατη σχεδίαση και εκτύπωση είναι πλέον μέσα στη ζωή μας, προσπαθήσαμε να σχεδιάσουμε και να εκτυπώσουμε ένα πυκνόμετρο σε 3D-εκτυπωτή, χρησιμοποιώντας το ελεύθερο πρόγραμμα 3D σχεδίασης Tinkercad. Διενεργώντας πειράματα με απλά υλικά και με δημιουργικό τρόπο, κατασκευάσαμε και μελετήσαμε την συμπεριφορά δύο φθηνών πυκνόμετρων και εκτιμήσαμε την αβεβαιότητα στις μετρήσεις.