Το CERN στο σχολείο μας - Γκίκας Αναστάσης; Πετούμενος Δημήτρης; Σταυριανάκης Γιώργος; Στεφανιώρου Ωραιάνθη; Σωτηρίου Αλεξάνδρα (Open Schools Journal for Open Science, 2022)
Λόγω του πεπερασμένου της ταχύτητας του φωτός, οι αστρονόμοι είναι οι "αρχαιολόγοι" του Σύμπαντος. Πολύ πρόσφατα (30/3/22) επιστήμονες ανακοίνωσαν στο περιοδικό Nature ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ανακάλυψε το πιο απομακρυσμένο μεμονωμένο άστρο που έχει ποτέ παρατηρηθεί. Το φως του χρειάστηκε 12,9 δισεκατομμύρια έτη για να φτάσει σ’ εμάς κι έτσι σήμερα το βλέπουμε όπως ήταν πριν από τόσα χρόνια. Αυτό μας οδήγησε να αναρωτηθούμε αν μπορούμε, κοιτώντας τον ουρανό με ένα καλό τηλεσκόπιο, να δούμε πίσω μέχρι τη Μεγάλη Έκρηξη. Η έρευνα μας οδήγησε σε απρόσμενες απαντήσεις: Ναι, μπορούμε να δούμε τόσο πίσω στον χρόνο. Όχι, όμως, χρησιμοποιώντας μεγάλα τηλεσκόπια, αλλά μεγάλα μικροσκόπια, όπως τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών στη Γενεύη (CERN)! Στην παρούσα εργασία αναλύουμε τη δομή και τη λειτουργία του LHC και εξετάζουμε πτυχές της σχολικής Φυσικής που βρίσκουν εφαρμογή στη σύγχρονη έρευνα αιχμής της Σωματιδιακής Φυσικής.