Μελέτη χημικών και φυσικών ιδιοτήτων υδατικών διαλυμάτων χαμηλής συγκέντρωσης - Αργυρόπουλος Σπύρος; Ασκούνης Αποστόλης; Κασσιμάτης Δημήτρης; Καντακουζηνός Βασίλης; Κορωνιού Μαρία; Κουκίου Χριστίνα; Κουρούκλη Άννα; Κουρούκλη Αλεξάνδρα; Ρήγου Μαριάννα; Σοφού Φωτεινή; Τσόλας Μιλτιάδης; Φανίδης Γιάννης; et al. (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Οι φυσικοχημικές ιδιότητες των ηλεκτρολυτών σε μεγάλες αραιώσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ρύθμιση και την πραγματοποίηση των κυτταρικών λειτουργιών σε όλα τα βιολογικά συστήματα. Στην εργασία αυτή μελετάμε τη συμπεριφορά του pH και της ηλεκτρικής αγωγιμότητας υδατικών διαλυμάτων τριών αλάτων (όξινου, βασικού και ουδέτερου) από συγκεντρώσεις 1M μέχρι εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις (10-8M και 10-24M). Αν και η συμπεριφορά του pH ήταν η αναμενόμενη η ηλεκτρική αγωγιμότητα παρουσιάζει ενδιαφέρουσες αυξομειώσεις.