Η αθανασία της συνείδησης σε μια νοημοσύνη … τεχνητή - Κοκοτός Αλέξανδρος; Κωνσταντινίδη Νικολέττα; Παπαδοπούλου Μαρία-Κορνηλία; Φλωράκη Ιωάννα (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Στη συγκεκριμένη εργασία παρουσιάζουμε το θέμα της αθανασίας της συνείδησης μέσω της ψηφιοποίησης της μνήμης και της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας των υπολογιστών. Συγκεκριμένα, εξετάζουμε, με βάση παραδοχές και στοιχεία από τις θεωρίες μεγάλων φιλοσόφων σχετικά με τη συνείδηση και την ψυχή, αν ψηφιοποιώντας τη μνήμη, τις επιμέρους παραστάσεις και αναμνήσεις ενός υποκειμένου και αποθηκεύοντάς τες σε ψηφιακά μέσα ή δίκτυα είναι δυνατό το συγκεκριμένο υποκείμενο να ζήσει αιώνια. Είναι, λοιπόν, εφικτό να νικήσει ο άνθρωπος τον θάνατο αξιοποιώντας τα εργαλεία που η ψηφιακή τεχνολογία του προσφέρει;