Ηθικά Διλήμματα Στην Εποχή Της Τεχνολογίας - Δρίβα Μ.; Ευαγγελίδης Α.; Λαβάντ Α.; Λέκκα Μ.; Μιχαηλίδη Μ.; Πανόπουλος Γ.; Σιαφίκου Χ. (Open Schools Journal for Open Science, 2024)
Στις μέρες μας, η χρήση της τεχνολογίας είναι ευρεία και αναμένεται να καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση, λόγω της τεχνητής νοημοσύνης. Αν θέλουμε να ορίσουμε την έννοια «τεχνολογία» μπορούμε να πούμε πως είναι η εφαρμογή της επιστήμης, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας. Ομολογουμένως, επειδή η τεχνολογία έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και αναπτύσσεται ραγδαία, θεωρείται αναπόφευκτη η δημιουργία ερωτημάτων σχετικών με την ηθική πλευρά της τεχνολογίας. Ειδικότερα, ζητήματα που εγείρουν ερωτήματα – ή ακόμη και διλήμματα – είναι αυτά των προσωπικών δεδομένων και της ανωνυμίας στο διαδίκτυο, της κυβερνοασφάλειας, καθώς και της τεχνητής νοημοσύνης. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η καταγραφή και αξιολόγηση των διλημμάτων αυτών, καθώς επίσης και η ανάλυσή τους