Πλάτων: Η Θεωρία της Ψυχής - Δραγούνη Ίρμα; Ρόμπολα Όλγα; Στανέλλου Ολυμπία (Open Schools Journal for Open Science, 2024)
Αυτή η εργασία εμβαθύνει στη βαθιά φιλοσοφική εξερεύνηση της θεωρίας της ψυχής του Πλάτωνα, όπως παρουσιάζεται στα θεμελιώδη έργα του, ιδιαίτερα στα «Φαίδων» και «Πολιτεία». Θα αναλύσουμε τα γνωρίσματα των κόσμων, στους οποίους η ψυχή φαίνεται να έχει πρόσβαση, αλλά και στην ίδια την έννοια της ψυχής και τα χαρακτηριστικά της. Τέλος, θα εξηγήσουμε την τριχοτόμηση της ψυχής σε λογιστικό, θυμοειδές και επιθυμητικό και θα αναδείξουμε πώς η ιδέα της μετενσάρκωσης συνδέεται με την αρχαία Ελλάδα και την πλατωνική φιλοσοφία.