Τραβώντας ξανά τη φωτογραφία 51 - Ρόμπου Δάφνη; Σταϊκούρα Βάσια (Open Schools Journal for Open Science, 2024)
Η ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA το 1953 από τους Francis Crick και James Watson αποτέλεσε κομβικό σταθμό στην ιστορία της Βιολογίας και της Ιατρικής. Η ανακάλυψη αυτή στηρίχτηκε στην εργαστηριακή έρευνα της Rosalind Franklin και του φοιτητή της Raymond Gosling, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας την τεχνική της περίθλασης ακτίνων – Χ, τράβηξαν την περίφημη «φωτογραφία 51», η οποία αποτυπώνει ξεκάθαρα την ελικοειδή δομή του μορίου του DNA. Δυστυχώς τα πειράματά τους δεν μπορούν να αναπαραχθούν στο σχολικό εργαστήριο, λόγω της επικινδυνότητας των ακτίνων – Χ. Σκοπός της εργασίας είναι η εξομοίωση και αναπαράσταση της έρευνας των Crick, Watson, Franklin και Gosling, μέσω της χρήσης υλικών εργαστηρίου. Η έλικα του DNA εξομοιώνεται με ένα ελατήριο και οι ακτίνες – Χ με μια πηγή πράσινου LASER. Μεταβάλλοντας το βήμα της έλικας του ελατηρίου, πετυχαίνουμε εικόνες περίθλασης σε μια λευκή επιφάνεια πίσω από το ελατήριο. Μετρώντας την απόσταση των ιχνών και τη γωνία που σχηματίζουν, μπορούμε να εξαγάγουμε τιμές για τα αντίστοιχα μεγέθη του ακτινοβολούμενου αντικειμένου (ελατήριο ή μόριο DNA). Τα αποτελέσματά μας είναι συμβατά με τη βιβλιογραφία. Η χρήση αυτής της τεχνικής στο σχολικό εργαστήριο μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό εναλλακτικό τρόπο διδασκαλίας με χρήση τεχνικών ανακαλυπτικής μάθησης.