Η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο μεταίχμιο: Διδακτικό αντικείμενο ή στάση ζωής για τη μαθητική κοινότητα; - Πανάγου Φένια; Φλώρος Κωνσταντίνος; Ασκονίτη Σοφία; Επιβλέπων εκπαιδευτικός Ιωάννης Γεννάδιος; Επιβλέπων εκπαιδευτικός Παναγιώτης Τσίνας; Επιβλέπουσα εκπαιδευτικός Μαρία Καμπόση (Open Schools Journal for Open Science, 2025)
Η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη έχει πλέον ενσωματωθεί στο σύστημα αξιών της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με το σχολείο να καλείται να αποτελέσει κέντρο ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης της κοινότητας. Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας διερευνάται η δυνατότητα του σχολείου να συμβάλει στην προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας για εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Πυρήνα της δράσης αποτέλεσε η συλλογή υλικών κλαδέματος δένδρων του Δήμου Καρδίτσας και υπολειμμάτων καφέ από γνωστές επιχειρήσεις της πόλης που επιμελήθηκε το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Καρδίτσας, ώστε στη μονάδα του εργοστασίου της τοπικής Ενεργειακής Κοινότητας να παραχθεί καύσιμο υλικό υψηλής ποιότητας. Η σύγκριση της εμπειρίας που προέκυψε από τη δράση με τα ευρήματα της διεθνούς βιβλιογραφίας οδήγησε την ομάδα έργου στο συμπέρασμα ότι ο πλέον πρόσφορος τρόπος εισαγωγής της αειφορίας στην εκπαίδευση πρέπει να βασιστεί στην αξιοποίηση των μαθησιακών ευκαιριών του πραγματικού κόσμου και όχι στην απαίτηση για την εισαγωγή της ως ένα ακόμα αντικείμενο του ΑΠ.