Οι ελαστικές συγκρούσεις ως υπολογιστική προσέγγιση του π - Σακιζλή Kαλλιόπη; Φούτρης Γεώργιος; Επιβλέπων εκπαιδευτικός Ασημάκης Ιωάννης (Open Schools Journal for Open Science, 2025)
Στην εργασία γίνεται μελέτη ενός πειράματος φυσικής το οποίο προσεγγίζει τη μαθηματική σταθερά π μέσω του αριθμού των ελαστικών κρούσεων, μεταξύ δύο σωμάτων και ενός ακλόνητου τοίχου. Η εφαρμογή της Αρχής της Διατήρησης της Ορμής και της Αρχής Διατήρησης της Μηχανικής Ενέργειας μαζί με κατάλληλο γεωμετρικό μετασχηματισμό συνδυάζει τις επιστήμες της φυσικής και της γεωμετρίας και οι φαινομενικά αόρατες σχέσεις αποκτούν μορφή σε ένα ορθοκανονικό σύστημα αξόνων. Αυτό συμβάλλει στην απεικόνιση των κρούσεων του σώματος με τη μεγαλύτερη μάζα, αφενός με το άλλο σώμα και αφετέρου με τον ακλόνητο τοίχο. Ωστόσο, εμφανίζεται ένα σφάλμα το οποίο παρ’ όλο που δεν υπολογίζεται με ακρίβεια αλγεβρικά, έχει προσεγγιστεί γεωμετρικά, δηλαδή έχει βρεθεί ένα φράγμα γι’ αυτό. Ακόμα, πραγματοποιήθηκε μια ψηφιακή προσομοίωση του πειράματος μέσω ενός κώδικα, καθώς το πείραμα είναι θεωρητικό και δεν μπορεί να υλοποιηθεί στον πραγματικό κόσμο.