Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο σχολικό περιβάλλον και παράγοντες που την επηρεάζουν: Μία εμπειρική μελέτη - Άρσος Θεοχάρης; Κυρλέση Αλεξάνδρα; Κυρλέση Χριστίνα; Κωστάκης Δημήτριος; Μητρακούδης Αθανάσιος; Σαμαρά Τριανταφυλλιά - Άννα; Σαντή Εριφύλη; Χαλκίδης Παύλος; Επιβλέπουσα εκπαιδευτικός Τίκβα Χριστίνα; Επιβλέπουσα εκπαιδευτικός Καρδάκου Ιωάννα (Open Schools Journal for Open Science, 2025)
Τα τελευταία σαράντα χρόνια η χρήση των ασύρματων δικτύων και, κυρίως, των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, έχει αυξηθεί ραγδαία. Αυτή η αύξηση, έχει δημιουργήσει ανησυχία σχετικά με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις των ασύρματων δικτύων στη δημόσια υγεία. Σκοπός της παρούσας έρευνας, είναι να μετρήσουμε τη μη ιοντίζουσα Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία (ΗΜΑ), στην οποία εκτίθενται τα μέλη της σχολικής μας κοινότητας και να απαντήσουμε στα εξής ερευνητικά ερωτήματα: (1) Ποια είναι η διαφορά της έκθεσης στην ΗΜΑ μέσα σε μια αίθουσα όπου χρησιμοποιούνται κινητά τηλέφωνα σε σχέση με μια κενή αίθουσα; (2) Αυξάνουν τα ασύρματα δίκτυα υπολογιστών WiFi την έκθεση στην ΗΜΑ και μέχρι ποια απόσταση; Η εκτίμηση της ΗΜΑ έγινε με τη χαρτογράφηση του ηλεκτρικού πεδίου μέσα στις αίθουσες του σχολείου, με τη χρήση ευρυζωνικού μετρητή . Ακολούθησε στατιστική ανάλυση των μετρήσεων και οπτικοποίησή τους. Τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι η χρήση κινητών καθώς και τα ασύρματα δίκτυα WiFi αυξάνουν την έκθεση στην ΗΜΑ. Επομένως, θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη οι παραπάνω παράγοντες για τη δημιουργία ενός ακόμη πιο ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος.