Μια Μελέτη για την Κινηματική και Δυναμική Προσέγγιση των Αλμάτων στο Καλλιτεχνικό Πατινάζ - Χρυσομάλλη Χαρά; Μπαρμπούνη Μυρτώ; Σφακιανούδη Παναγιώτα; Επιβλέπων εκπαιδευτικός Δημητριάδης Σάββας; Επιβλέπων εκπαιδευτικός Τζαβιδόπουλος Ηλίας (Open Schools Journal for Open Science, 2025)
Η καλλιτεχνική παγοδρομία αποτελεί ένα άθλημα που απαιτεί έναν μοναδικό συνδυασμό καλλιτεχνικής ικανότητας, ταχύτητας, ευκινησίας, ευελιξίας και δύναμης. Ένας από τους βασικούς παράγοντες που συνετέλεσαν σε αυτό, είναι η εις βάθος ανάλυση και μελέτη της μηχανικής και των δυνάμεων που ασκούνται κατά την διάρκεια εκτέλεσης σύνθετων ασκήσεων και αλμάτων. Πληθώρα επιστημονικών μελετών έχουν επικεντρωθεί στην λεπτομερή ανάλυση των νόμων της μηχανικής στα διάφορα είδη αλμάτων που τελούν οι αθλητές/τριες κατά την διάρκεια μιας παρουσίασης. Βασικοί κινηματικοί και δυναμικοί παράγοντες που καθορίζουν την ποιοτική εκτέλεση των αλμάτων είναι το ύψος του άλματος, η στροφορμή, οι δυνάμεις που ασκούνται την στιγμή της απογείωσης και η συνολική ροπή αδράνειας του σώματος του αθλητή/τριας και πως αυτή μεταβάλλεται κατά την διάρκεια ενός άλματος. Λαμβάνοντας υπόψη τους παραπάνω παράγοντες κληθήκαμε να συγκεντρώσουμε ένα σύνολο από επιστημονικές εργασίες που μελετούν την εμβιομηχανική των αλμάτων στο «πατινάζ». Η εκτέλεση ενός άλματος στο καλλιτεχνικό πατινάζ στηρίζεται σε μια αρμονική σύμπραξη πολλών παραγόντων και μηχανισμών και για αυτό χρήζει ιδιαίτερου ενδιαφέροντος η μελέτη από εμβιομηχανική σκοπιά αναδεικνύοντας τους αντίστοιχους φυσικούς νόμους που περιγράφουν την κίνηση.