Συλλογή και επεξεργασία καιρικών δεδομένων με χρήση Arduino - Κράνης - Μπακόπουλος Δημήτρης; Κοντοσφύρης Ευάγγελος; Κουτσούρης Αναστάσιος; Μπεθάνης Θάνος; Παπαδόπουλος Σπυρίδων; Παντελαίος Μιχαήλ; Παππάς Απόστολος; Τουμπανιάρης Γεώργιος; Επιβλέπουσα εκπαιδευτικός Ολυμπία Τριπολιτσιώτου; Επιβλέπων εκπαιδευτικός Παντελής Διαμάντης (Open Schools Journal for Open Science, 2025)
Η παρούσα εργασία αφορά τη συλλογή, καταγραφή και παρουσίαση καιρικών δεδομένων από μαθητές με δύο τρόπους. Ο πρώτος με κλασικά όργανα μέτρησης και ο δεύτερος με τη χρήση Arduino με χρήση αισθητήρων.Το ερευνητικό ερώτημα αφορά τη σύγκριση των δύο μεθόδων ως προς την αξιοπιστία .Οι μαθητές συλλέγουν δεδομένα αξιοποιώντας όργανα μέτρησης στην περιοχή της Νέας Σμύρνης Αττικής. Χρησιμοποιείται θερμόμετρο υδραργύρου και ηλεκτρονικό υγρόμετρο. Επίσης καταγράφονται ημέρες με βροχόπτωση, ηλιοφάνεια, νεφοκάλυψη και χιονόπτωση. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε μορφή διαγράμματος με το εργαλείο excel. Στη δεύτερη μέθοδο αξιοποιείται η πλακέτα Arduino Uno. Για την ακρβέστερη καταγραφή και περαιτέρω σύγκριση αξιοποιούνται δύο πλακέτες με αισθητήρες θερμοκρασίας, υγρασίας και βροχόπτωσης. Οι πληροφορίες αποθηκεύονται και προβάλλονται σε συνδεδεμένο υπολογιστή και σε οθόνη lcd, όπου αποθηκεύονται σε πίνακα