Μελέτη δυνάμεων και προσανατολισμού σώματος του αθλητή κατά την φάση εκκίνησης και επιτάχυνσης στο αγώνισμα των 100m - Καρασσαβίδης Ι.; Κατέρης Λ.; Κανάτας Ι.; Πολυμενάκος Χ.; Κωλλέτης Ν.; Επιβλέπων εκπαιδευτικός Σ. Δημητριάδης; Επιβλέπων εκπαιδευτικός Η. Τζαβιδόπουλος (Open Schools Journal for Open Science, 2025)
Το αγώνισμα του δρόμου 100 μέτρων θεωρείται κορυφαίο αγώνισμα στίβου. Συνεπώς, είναι φυσικό να πραγματοποιείται εκτεταμένη προσπάθεια εύρεσης τρόπων βελτίωσης επιδόσεων. Οι κρισιμότερες φάσεις για υψηλές επιδόσεις στα 100 μέτρα σπριντ είναι η εκκίνηση και η επιτάχυνση, στις οποίες εστιάζει η μελέτη, αναλύοντας τις δυνάμεις κατά την φάση της έναρξης, τον μηχανισμό επιτάχυνσης, τη σωστή τοποθέτηση του σώματος κ.α.. Στο πρώτο μέρος της εργασίας, την φάση εκκίνησης, αναφέρεται η δύναμη GRF (Ground Reaction Force) και η χρήση του βατήρα που επηρεάζουν σημαντικά τον αθλητή. Ακόμα, αναλύεται η επιρροή της στάσης σώματος στην εκκίνηση και τους τρόπους επίτευξης βέλτιστων επιδόσεων με κατάλληλη γωνίας εκκίνησης. Στο δεύτερο μέρος, την φάση επιτάχυνσης, εξετάζεται η εφαρμογή ισχύος από τον αθλητή και ο ρυθμός παραγωγής δύναμης από τον ίδιο. Από τα δύο μέρη προκύπτουν τα τελικά συμπεράσματα για τις βέλτιστες μεθόδους στον δρόμο των 100 μέτρων. Η έρευνα αυτή αποβλέπει στην ανάδειξη των κατάλληλων γνώσεων, ώστε περισσότεροι αθλητές να επιτύχουν καλύτερες επιδόσεις.