Φως και τρίχα: περίθλαση και συμβολή σε δράση - Καψωμενάκης Νικόλαος; Παπανδρέου Νικόλαος; Καραπάνος Στέφανος; Νταγκαλής Νικόλαος; Επιβλέπουσα εκπαιδευτικός Αναστασία Λουκά; Επιβλέπουσα εκπαιδευτικός Μαρίνα Πανδή (Open Schools Journal for Open Science, 2025)
Στο πλαίσιο της έρευνάς μας για τη φύση του φωτός, μελετήσαμε το πείραμα της διπλής σχισμής του Thomas Young, που αναδεικνύει την κυματική φύση του φωτός. Φαινόμενα περίθλασης και συμβολής γίνονται εμφανέστερα όταν μονοχρωματική ακτινοβολία (laser) προσπίπτει σε μικροσκοπικά εμπόδια. To γεγονός μας ώθησε να υπολογίσουμε το πάχος μιας τρίχας εφαρμόζοντας τον τύπο, , όπου d το πάχος της τρίχας, λ το μήκος κύματος του μονοχρωματικού φωτός, L η απόσταση τρίχας από τη λευκή επιφάνεια εμφάνισης της εικόνας συμβολής στο πείραμά μας και y το ήμισυ του μήκους του κεντρικού φωτεινού κροσσού στην εικόνα συμβολής. Ανατρέξαμε σε δημοσιεύσεις που αναφέρονται σε παράγοντες που επηρεάζουν το πάχος των τριχών, όπως ηλικία, φύλο, και υγεία, και αποφασίσαμε να μελετήσουμε την επίδραση της ηλικίας στο πάχος γυναικείων τριχών. Εξετάσαμε δύο ομάδες, μαθήτριες και καθηγήτριες και διαπιστώσαμε ότι το πάχος των τριχών τους δεν εχει γραμμική σχέση με την ηλικία.