Βλαστοκύτταρα: Η Επανάσταση στην Ιατρική Αντιμέτωπη με Ηθικά Διλήμματα και Βιολογικές Προκλήσεις" - Βλαχάκη Κωνσταντίνα; Γιαννακάκη Γεωργία-Θεοδώρα; Γογγολίδης Γεώργιος; Κυριαφίνη Σοφία; Μαργέτη Έλλη-Αικατερίνη; Ποσονίδη Βασιλική; Σοφρά Ελένη; Σπανόπουλος Μάριος; Επιβλέπων εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Γ. Οικονόμου (Open Schools Journal for Open Science, 2025)
Η χρήση βλαστοκυττάρων, ιδιαίτερα εμβρυϊκών (ESCs) και ενήλικων (ASCs), ανοίγει νέες δυνατότητες στην ιατρική, κυρίως σε αναγεννητικές θεραπείες. Τα ESCs είναι πολυδύναμα και μπορούν να δημιουργήσουν πολλούς τύπους κυττάρων, αλλά η χρήση τους συνδέεται με ηθικά διλήμματα λόγω της καταστροφής εμβρύων. Τα ASCs είναι πιο ασφαλή για τον ασθενή, καθώς προέρχονται από τον ίδιο οργανισμό, αλλά έχουν περιορισμένη δυνατότητα διαφοροποίησης. Κύριες βιολογικές προκλήσεις περιλαμβάνουν τη γενετική αστάθεια, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρκινογένεσης, την περιορισμένη διαθεσιμότητα και ο αριθμός των κυττάρων (κυρίως για τα ASC) και την απόρριψη των κυττάρων από τον δέκτη, ειδικά σε ετερόλογες μεταμοσχεύσεις. Παρά τα ηθικά και βιολογικά εμπόδια, η έρευνα συνεχίζεται, με στόχο την ανάπτυξη μεθόδων που θα καταστήσουν τις θεραπείες με βλαστοκύτταρα ασφαλείς και αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών