Ανίχνευση σε τρόφιμα και σε φρούτα χημικών ουσιών - Τράπαλη, Μαρία (Open Schools Journal for Open Science, 2019)
Το θέμα της μελέτης μας είναι η ανίχνευση σε τρόφιμα και σε φρούτα διάφορων χημικών ουσιών. Το ερευνητικό ερώτημα είναι το πώς μπορούμε να ανιχνεύσουμε και πιθανόν να προσδιορίσουμε διάφορες χημικές ουσίες σε τρόφιμα και φρούτα (σάκχαρα, άμυλο, νερό, πρωτεΐνες, νερό, βιταμίνες ). Για την παραπάνω μελέτη θα χρησιμοποιηθούν αντιδραστήρια και συσκευές από το εργαστήριο φυσικών επιστημών του σχολείου μας ( ηλεκτρονικός ζυγός, ενεργός άνθρακας, διάλυμα ιωδίου, αντιδραστήριο διουρίας, αντιδραστήριο Fehling, διάλυμα αμύλου, πρότυπο διάλυμα βιταμίνης C κ.ά. ). Η μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί θα περιέχει τη διαδικασία της ογκομέτρησης, ανίχνευση νερού με άνυδρο θειικό χαλκό, ανίχνευση σακχάρων με αντιδραστήριο Fehling, ανίχνευση πρωτεϊνών με αντιδραστήριο διουρίας, προσδιορισμός βιταμίνης C ). Στα προσδοκώμενα και πιθανά αναμενόμενα αποτελέσματα θα είναι ο επιτυχής προσδιορισμός όλων των παραπάνω, και η απόκτηση όλων των παραπάνω γνώσεων από τους μαθητές.