Χρήση πλακέτας Arduino για την μελέτη παραγόντων επηρεασμού του ανθρώπινου χρόνου αντίδρασης - Μαραζιώτη, Κωνσταντίνα; Κρέτση-Σιαμπαλιώτη, Αικατερίνη-Ζωή; Μαντζάκου, Γεωργία; Καλαντζή, Κατερίνα; Σχοινάς, Δημήτριος-Παναγιώτης (Open Schools Journal for Open Science, 2019)
Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο την μελέτη της επίδρασης διαφόρων παραγόντων (π.χ. οπτικό και ακουστικό ερέθισμα, φύλο, ηλικία, δεξιόχειρες και αριστερόχειρες) στον ανθρώπινο χρόνο αντίδρασης με την χρήση «ανοιχτών» τεχνολογιών χαμηλού κόστους. Η μεθοδολογία περιλαμβάνει τον προγραμματισμό κυκλώματος που συνδυάζει την χρήση αισθητήρα θερμοκρασίας, λυχνίας LED, ηχείου, κουμπιού και μιας πλακέτας ανάπτυξης αυτοματισμών ARDUINO για την δημιουργία των ερεθισμάτων και την καταγραφή του χρόνου αντίδρασης των ατόμων. Για την συγγραφή του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε η γλώσσα C και το περιβάλλον προγραμματισμού της πλακέτας ARDUINO. Το δείγμα των ατόμων έχει επιλεχθεί με σκοπό την μελέτη δεξιόχειρων και αριστερόχειρων που προέρχονται από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και από διαφορετικά φύλα. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων παρουσιάζονται σε συγκριτικά διαγράμματα και εξάγονται συμπεράσματα σχετικά με τους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζουν τον χρόνο αντίδρασης των ατόμων σε συγκεκριμένα ερεθίσματα.