Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία, επιδημίες τον 21αι. - Μούλιος, Νίκος; Φερεντίνου, Ελευθερία (Open Schools Journal for Open Science, 2019)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην δημόσια υγεία και, ειδικότερα, στη διάδοση μολυσματικών ασθενειών με τη μορφή επιδημιών και πανδημιών. Τα δύο κύρια ερευνητικά ερωτήματα που μας απασχολούν είναι: α) Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την εξάπλωση επιδημιών; β) Τι είδους μέτρα ενδείκνυνται για την αποτροπή των επιδημιών; Γίνεται επισκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας (Εκθέσεις Διεθνών Οργανισμών και φορέων δημόσιας υγείας, επιστημονική αρθρογραφία, συγγράμματα) και εξαγωγή συμπερασμάτων. Στη συνέχεια, ερευνάται η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην εξάπλωση των ασθενειών και τη δυνατότητα περιορισμού των επιπτώσεων, με τη χρήση του λογισμικού προσομοίωσης Πολύπλοκων Συστημάτων "NetLogo". Τέλος, παρουσιάζονται οι στόχοι για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τους οποίους προτείνει η ερευνητική ομάδα.