Ο άρρητος √2=1,414213562373095 ….. και οι αποδείξεις του - Σιώπη, Καλλιόπη; Γκογιάννος, Ιωσήφ Γκογιάννος; Γκουτζάνη, Κλειώ; Δάβου, Αργυρώ; Δημητρακοπούλου, Ειρήνη; Εξάρχου, Λυδία (Open Schools Journal for Open Science, 2019)
Η ιστορία ξεκινά 2500 χρόνια πριν με ένα «σκάνδαλο»: η μυστική αδελφότητα των Πυθαγορείων ανακαλύπτει ότι δεν μπορεί να μετρηθεί η διαγώνιος με την πλευρά τετραγώνου με μήκος πλευράς μιας μονάδας και η άποψη των Πυθαγορείων ότι ‘όλα είναι αριθμός’ καταρρίπτεται. Η αιτία ο άρρητος αριθμός √2. Η εργασία μελετά το θέμα του αριθμού √2 από την άποψη της ιστορικής του εμφάνισης και εστιάζει στις μεθόδους και στρατηγικές απόδειξης της αρρητότητάς του. Η μελέτη της ιστορικής προέλευσης του αριθμού √2 και η ανάδειξη διάφορων μεθόδων και στρατηγικών απόδειξής του στο γεωμετρικό και στο αλγεβρικό πλαίσιο συμβάλει στην κατανόηση της φύσης του άρρητου αριθμού √2, στην εμπέδωση γνώσεων και διαδικασιών και στην οικοδόμηση νέων.