Αεροδυναμική και φαινόμενο Επίδρασης του Εδάφους (Ground Effect) κατά τον σχεδιασμό ενός γρήγορου οχήματος - Χρίσκος, Αρσένιος-Κλέων; Σπορίδης, Μάριος; Χατζηδημητρίου, Θανάσης; Πιτσιάβας, Αχιλλέας; Φελεσάκης, Ισίδωρος-Αλέξανδρος; Τζώτζης, Κωνσταντινος; Αχιλλέως, Κλαίρη; Παπαδόπουλος, Σταύρος (Open Schools Journal for Open Science, 2019)
Το αντικείμενο αυτής της μελέτης είναι η συνεισφορά της Αεροδυναμικής και του φαινομένου Επίδρασης του Εδάφους στον σχεδιασμό γρήγορων οχημάτων. Η αεροδυναμική έχει ως αντικείμενο έρευνας και μελέτης τους νόμους που διέπουν τη ροή του αέρα ή άλλων αερίων γύρω από σώματα διαφορετικής μορφής. Η ιδέα μίας έρευνας σε αυτόν τον τομέα, προέκυψε όταν αναρωτηθήκαμε, ποιες θα ήταν οι διαφορές στις επιδόσεις οχημάτων με ίδια χαρακτηριστικά (π.χ. ίδια ιπποδύναμη) αλλά με διαφορετικό αεροδυναμικό προφίλ. Αφού μελετήσαμε τις κατάλληλες φυσικές αρχές και κάποια μοντέλα εφαρμογής, καταλήξαμε σε συμπεράσματα σχετικά με την επίδραση που έχει η μορφή των οχημάτων στον τρόπο με τον οποίο «συμπεριφέρονται». Όπως αναμέναμε, υπήρξε διαφορά στην ταχύτητα των σωμάτων, στην επιτάχυνσή τους αλλά και στην κατανάλωση των καυσίμων. Εργαστήκαμε σε περιβάλλον εικονικού εργαστήριου, χρησιμοποιώντας κατάλληλο λογισμικό προσομοίωσης των συνθηκών που επικρατούν κατά την διάρκεια της κίνησης ενός οχήματος και εξετάσαμε την επίδραση του αέρα.