Ραδιενέργεια σε μεγάλο αστικό κέντρο… μύθος ή πραγματικότητα; - Παυλίδου, Δήμητρα-Ελένη; Τσαπκίνης, Χρήστος-Ευάγγελος; Πάλλας, Αναστάσιος (Open Schools Journal for Open Science, 2019)
Η ειδησεογραφία κάνει λόγο συχνά, αν και τις περισσότερες φορές υπονοεί, για διάφορες πηγές ραδιενέργειας που βρίσκονται στον αστικό ιστό των πόλεων και πιθανόν να δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα υπερβαίνοντας τα επιτρεπτά όρια. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των πιθανών πηγών ραδιενέργειας και πιο συγκεκριμένα η εύρεση απαντήσεων στα ερευνητικά ερωτήματα, πού, και πόση ραδιενέργεια υπάρχει σε μια μεγάλη αστική πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και των δημόσιων υπηρεσιών για τη λήψη πιθανών μέτρων προστασίας. Για την απάντηση των παραπάνω ερωτημάτων σχεδιάστηκε ένα ερευνητικό πλάνο, με βάση ένα οικονομικό, τεχνολογικά ανεπτυγμένο αλλά και αξιόπιστο εργαλείο συλλογής δεδομένων όπως είναι ο μικροελεγκτής Arduino, με τη βοήθεια του αισθητήρα Geiger. Για μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία των μετρήσεων ο παραπάνω αισθητήρας βαθμονομήθηκε με βάση τα επαγγελματικά όργανα που διαθέτει ιδιωτικό αντικαρκινικό κέντρο. Οι μετρήσεις ήταν συστηματικές και διήρκεσαν δεκαπέντε μέρες με τα αποτελέσματα να επιβεβαιώνουν εν μέρει τη σχετική ειδησεογραφία, αλλά και να αναδεικνύουν ταυτόχρονα τον αισθητήρα Geiger για Arduino ως ένα οικονομικά προσιτό και αξιόπιστο όργανο μέτρησης της ραδιενέργειας.