Κύκλωμα Αισθητήρα Φωτός - Διαμαντής, Παντελής; Προυσαλίδη, Εριφύλη-Δέσποινα (Open Schools Journal for Open Science, 2019)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με διατάξεις αυτομάτου ελέγχου έχοντας ως θέμα τη μελέτη και υλοποίηση ενός κυκλώματος αισθητήρα φωτός, ενός κυκλώματος δηλαδή που αποτελείται από ηλεκτρονικά στοιχεία συνδεδεμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να εκτελείται μία διαδικασία, και συγκεκριμένα η ενεργοποίηση ενός λαμπτήρα, όταν ανιχνεύεται η απουσία φωτός. Στην εργασία περιγράφεται το κύκλωμα που χρησιμοποιείται και δίνονται πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά και την αρχή λειτουργίας των βασικών στοιχείων από τα οποία αποτελείται. Επεξηγείται η έννοια των ημιαγωγών και αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο μία φωτοαντίσταση μπορεί να συνεργαστεί με ένα τρανζίστορ, που λειτουργεί ως ηλεκτρονικός διακόπτης, επιτρέποντας υπό συνθήκες την κυκλοφορία ηλεκτρικού ρεύματος σε ένα κύκλωμα. Καθώς το μελετώμενο κύκλωμα έχει χαμηλό κόστος υλικών και είναι εύκολα υλοποιήσιμο, διερευνώνται οι ενδεχόμενες προοπτικές εφαρμογής παρόμοιων φωτοευαίσθητων κυκλωμάτων σε μία σειρά από αυτοματοποιημένες διαδικασίες, όπως ο φωτισμός και η σκίαση περιοχών ή η έναρξη και η παύση επισκεψιμότητας χώρων μαζικής προσέλευσης.