Ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον: διερεύνηση και ευαισθητοποίηση πάνω σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας - Κοντοπίδη, Ευαγγελία; Σπυροπούλου, Αθηνά; Σαρόγλου, Γεώργιος; Γκενάκου, Ρόδη; Πανδή, Μαρίνα; Τριαντοπούλου, Θεοδώρα (Open Schools Journal for Open Science, 2019)
Στην εργασία αυτή παρουσιάζονται τα αποτελέσματα διαθεματικής έρευνας με αντικείμενο «Ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον», η οποία βασίστηκε στα γνωστικά αντικείμενα της Βιολογίας, της Πληροφορικής και της Νεοελληνικής Γλώσσας Β' Γυμνασίου. Με εκκίνηση την παρατήρηση ότι τα τελευταία χρόνια η ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον έχει αποτελέσει σημαντικό παράγοντα της σταδιακής καταστροφής του, τέθηκαν τα ακόλουθα ερωτήματα: (α) ποιες καθημερινές συνήθειες και ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον; (β) πόσο καλά γνωρίζουν οι μαθητές τα σημαντικά αυτά θέματα και πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε να ενδιαφερθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να συμμετάσχουν ενεργά στην προστασία του; Στο παραπάνω πλαίσιο, αναζητήθηκαν και μελετήθηκαν αξιόπιστες πηγές, δημιουργήθηκαν μικρά λεξικά ορολογίας και σχεδιάστηκε ένα ερωτηματολόγιο που ανιχνεύει τις στάσεις και αντιλήψεις των εφήβων. Από τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων, προέκυψε ότι οι συμμαθητές μας είναι ενημερωμένοι για τα περιβαλλοντικά θέματα, χρειάζεται όμως να δείξουμε όλοι στην πράξη την περιβαλλοντική μας συνείδηση.