Μελέτη της υπεριώδους ακτινοβολίας σε εποχές χαμηλού κινδύνου και της απορροφητικότητας των γυαλιών ηλίου - Πάλλας, Αναστάσιος; Κεχαγιόγλου, Ιωάννης; Κωνσταντινίδης, Ιωάννης; Πετρίδου, Ελένη (Open Schools Journal for Open Science, 2019)
Το θέμα της εργασίας αυτής αποτελεί η μελέτη της υπεριώδους ακτινοβολίας, μιας ιονίζουσας ακτινοβολίας που έχει την ικανότητα να προκαλεί μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό του ανθρώπου. Αν και είναι γνωστό ότι ο ήλιος αποτελεί την κύρια πηγή της υπεριώδους ακτινοβολίας διαπιστώνεται ένα έλλειμμα πληροφόρησης για τις υπόλοιπες δευτερογενείς πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας και για την ηλιακή δραστηριότητα κατά τους χειμερινούς μήνες. Η παρούσα εργασία έθεσε τρία ερευνητικά ερωτήματα. Ποιες είναι οι σημαντικότερες σε ένταση δευτερογενείς πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας, ποιο είναι το επίπεδο ισχύος της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας κατά τους χειμερινούς μήνες και πόσο αξιόπιστη είναι η προστασία που μας παρέχουν τα γυαλιά ηλίου. Για την απάντηση των παραπάνω ερωτημάτων συνελέγησαν δεδομένα με τη χρήση ενός αισθητήρα smartphone, ενώ χρησιμοποιήθηκε και μια πρωτότυπη ιδιοκατασκευή για τον έλεγχο της απορροφητικότητας της υπεριώδους ακτινοβολίας από τα οικονομικά και ακριβά γυαλιά ηλίου που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Στα αποτελέσματα, σημαντική θεωρείται και η τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε.