Η σκιά και η παρασκιά της Γης κατά την ολική έκλειψη της Σελήνης και ο ρόλος τους στον υπολογισμό της σεληνιακής διαμέτρου - Βλέτσα, Ελένη; Γεωργούλιας, Αλέξανδρος; Δημητρακοπούλου, Βέρα-Λυδία; Ζανιάς, Φοίβος; Διακόνου, Μαρία (Open Schools Journal for Open Science, 2019)
Ο Αρίσταρχος ο Σάμιος συγκρίνοντας τον σεληνιακό δίσκο με την γήινη σκιά κατά την ολική έκλειψη της Σελήνης μέτρησε για πρώτη φορά την ακτίνα της, κάνοντας την παραδοχή ότι οι ηλιακές ακτίνες φτάνουν στο σύστημα Γη – Σελήνη παράλληλες. Παράλληλα μετρώντας τον χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια ολική σεληνιακή έκλειψη μπόρεσε να μετρήσει την απόστασή της από την Γη. Για να βελτιώσουμε τα σφάλματα αυτών των μετρήσεων χρησιμοποιήσαμε ψηφιακές φωτογραφίες μεγάλης ανάλυσης από πολλές εκλείψεις επεξεργασμένες ψηφιακά ώστε να είναι ξεκάθαρες οι χρωματικές αντιθέσεις και μετρήσαμε την ακτίνα της σκιάς αλλά και της παρασκιάς της Γης με ακρίβεια μικρότερη του 1%. Χρησιμοποιώντας Ευκλείδεια Γεωμετρία και κάποιες απλουστεύσεις μετρήσαμε την ακτίνα της Σελήνης και του Ήλιου καθώς και το μήκος της γήινης σκιάς με ικανοποιητική ακρίβεια. Τέλος σχολιάσαμε επαρκώς τα σφάλματα που υπεισέρχονται στη χρήση της μεθόδου.