«Ελεύθερη» πτώση σωμάτων. Υπολογισμός αντίστασης αέρα. - Λύρη, Αναστασία; Κονταρίνης, Άγγελος; Νικολακοπούλου, Ιωάννα; Συλάιδος, Κωνσταντίνος; Μηχανετζή, Ελευθερία; Μυλωνά, Πηνελόπη; Στόλλας, Μάξιμος; Χιωτέλλης, Ιωάννης (Open Schools Journal for Open Science, 2019)
Σύμφωνα με τη θεωρία της ελεύθερης πτώσης όλα τα σώματα που αφήνονται ελεύθερα υπό την επίδραση μόνο του βάρους τους να πέσουν από το ίδιο ύψος φτάνουν στο έδαφος ταυτόχρονα. Ωστόσο, όπως γνωρίζουμε αυτό δε συμβαίνει στην πραγματικότητα, καθώς η παρουσία του αέρα μέσω της αντίστασης που προβάλλει δεν επιτρέπει τα σώματα να εκτελέσουν ελεύθερη πτώση. Με τη βοήθεια της εφαρμογής Video Physics για Ιpad πραγματοποιήσαμε σειρά μετρήσεων σωμάτων που αφέθηκαν να εκτελέσουν πτώση. Από το δεύτερο όροφο του σχολείου μας αφήσαμε να εκτελέσουν πτώση μπάλες διαφόρων μεγεθών και βαρών. Επιλέξαμε αθλητικές μπάλες ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, αντισφαίρισης και επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ώστε να είναι εμπειρικά αντιληπτό το μέγεθος και το βάρος τους. Με τη βοήθεια του tracker που υποστηρίζει η εφαρμογή Video Physics καταγράψαμε τις τροχιές των σωμάτων που εκτελούσαν πτώση και στη συνέχεια σχεδιάσαμε τις γραφικές παραστάσεις μετατόπισης – χρόνου και ταχύτητας – χρόνου στον κατακόρυφο άξονα. Στη συνέχεια με την εφαρμογή Graphical προσομοιάσαμε τα πειραματικά δεδομένα με σκοπό να βρούμε τη βέλτιστη καμπύλη που τα προσεγγίζει ικανοποιητικότερα. Από τις μετρήσεις και την προσομοίωση καταλήξαμε σε συμπεράσματα σχετικά με την αντίσταση του αέρα στα υπό μελέτη σώματα. Το μπαλάκι του πινγκ πονγκ φαίνεται να εμφανίζει τη μεγαλύτερη αντίσταση αέρα, ενώ η μπάλα του ποδοσφαίρου και της καλαθοσφαίρισης εμφανίζουν παραπλήσιες αντιστάσεις αέρα. Η εφαρμογή Video Physics παρέχει τόσο το Video της κίνησης, όσο και τις γραφικές παραστάσεις των μετατοπίσεων και των ταχυτήτων σε σχέση με το χρόνο στους άξονες x και y..