Ελονοσία: Μια πρόκληση του χθες, του σήμερα και του αύριο; Η περίπτωση της Ελλάδας - Κωσταρίδης, Παναγιώτης; Μούλιος, Nikos; Σκουρλέτης-Εικοσιπένταρχος, Νικος; Νικολακόπουλος, Δ; Βλάσση, Μαρία (Open Schools Journal for Open Science, 2019)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της ελονοσίας αρχικά υπό το πρίσμα της νοσολογίας και στη συνέχεια στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας. Το κύριο ερευνητικό ερώτημα που τίθεται είναι η βασισμένη σε στοιχεία (evidencebased) εκτίμηση της πιθανότητας κινδύνου και των χαρακτηριστικών μιας μελλοντικής επιδημίας ελονοσίας στη χώρα μας. Η μεθοδολογία που ακολουθείται είναι η ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας (εκθέσεις, αρθρογραφία, εγχειρίδια). Αρχικά μελετώνται οι βασικές οδοί διασποράς-μετάδοσης της ελονοσίας τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και παγκόσμια. Αναλύονται οι παράγοντες κινδύνου οι οποίοι είναι δυνατόν να καταστήσουν τη χώρα μας ευάλωτη σε τυχόν επιδημία ελονοσίας. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στα αναπτυξιακά και προληπτικά υγειονομικά μέτρα τα οποία μπορούν να προλάβουν τυχόν επιδημία. Η παρούσα ερευνητική εργασία αναμένεται να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά τόσο με τον βαθμό τρωτότητας της χώρας μας σε τυχόν επιδημία ελονοσίας όσο και με την παγκόσμια πορεία της νόσου την επόμενη δεκαετία, χρησιμοποιώντας τον προσομοιωτήGLEaMviz.