Οι συντελεστές στατικής τριβής και τριβής ολίσθησης – Πειραματικός προσδιορισμός τους - Λιαδή, Αναστασία; Καραμαΐλή, Μαρία Θηρεσία; Κορατζίνου, Ευαγγελία; Δημόπουλος, Βασίλης (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Το προς μελέτη θέμα της εργασίας είναι ο προσδιορισμός συντελεστών στατικής τριβής και τριβής ολίσθησης ενός ξύλινου αντικειμένου που έρχεται σε επαφή με διαφορετικά υλικά, καθώς και ο έλεγχος της εξάρτησης του συντελεστή τριβής ολίσθησης από διάφορους παράγοντες. Για τον προσδιορισμό των συντελεστών τριβής χρησιμοποιήθηκε ένας αισθητήρας δύναμης, που συνδέθηκε με το σώμα. Με κατάλληλο λογισμικό απεικονίστηκε η γραφική παράσταση της τριβής συναρτήσει της δύναμης που ασκήθηκε μέσω του αισθητήρα και υπολογίστηκαν οι συντελεστές τριβής. Για τη μελέτη της εξάρτησης της τριβής ολίσθησης από διάφορους παράγοντες, χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα σωμάτων, που συνδέθηκε μεταξύ τους μέσω νήματος και τροχαλίας καθώς και ένα σύστημα φωτοπυλών. Η εξίσωση θέσης-χρόνου και η εφαρμογή των νόμων του Νεύτωνα οδήγησε στα συμπεράσματα ότι ο συντελεστής τριβής ολίσθησης δεν εξαρτάται από το εμβαδόν της επιφάνειας επαφής αλλά έχει μικρή εξάρτηση από την ταχύτητα για μεγάλες μεταβολές της.