Η τροχιά μιας βολής: από το πείραμα στην εξίσωση - Γιαννακόπουλος, Μιχαήλ-Ιάσων; Ζαϊμάκης, Ορφέας-Νικόλαος; Ζουριδάκης, Εμμανουήλ-Ευάγγελος; Περυσινάκη, Ειρήνη (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Πραγματοποιήσαμε πλάγιες βολές σε κεκλιμένο επίπεδο σταθερής κλίσης, στις οποίες η μπάλα ήταν βαμμένη με νωπό χρώμα ώστε να αποτυπώνει το ίχνος της τροχιάς της σε χαρτί μιλιμετρέ. Στις βολές μεταβάλλαμε ελεγχόμενα τη γωνία βολής και την αρχική ταχύτητα. Στόχος μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε μεθόδους αλγεβρικής ανάλυσης (υποβοηθούμενες από το λογισμικό GeoGebra) ώστε να εντοπίσουμε μια ενιαία εξίσωση με παραμέτρους την αρχική ταχύτητα και τη γωνία βολής, η οποία να περιγράφει τις αποτυπωμένες καμπύλες και κατ’ επέκταση την πλάγια βολή σε κεκλιμένο επίπεδο. Η εξίσωση που εντοπίζουμε βρίσκεται σε πλήρη αναλογία με την εξίσωση πλάγιας βολής σε κατακόρυφο επίπεδο.