Μελέτη κίνησης με φωτοπύλες (Arduino) και πρόγραμμα Tracker - Πατριαρχέα, Στεφανία; Τσιάνα, Κλειώ; Μανταδάκη, Νικολέτα; Κοής–Αναστασιάδης, Ανδρέας; Κετσελίδης, Κωνσταντίνος; Χέλμης, Αλέξανδρος; Νούλας, Γιώργος; Παπαϊωάννου, Μαρία; Καπρούλια, Σωτήρης (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Η παρούσα εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος περιγράφεται η διαδικασία ανάπτυξης μιας πειραματικής συσκευής αποτελούμενης από αυτοσχέδιες φωτοπύλες και τον μικροεπεξεργαστή Arduino για την μελέτη ευθύγραμμων κινήσεων στο εργαστήριο φυσικών επιστημών του σχολείου μας. Στο δεύτερο μέρος γίνεται η θεωρητική και η πειραματική μελέτη συγκεκριμένων κινήσεων με στόχο την ποιοτική και την ποσοτική περιγραφή εννοιών όπως η ταχύτητα και η επιτάχυνση. Εκτελούμε πειράματα με την πειραματική συσκευή που κατασκευάσαμε στο εργαστήριο, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα tracker video analysis για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για δύο είδη κινήσεων, της ευθύγραμμης ομαλής και την κίνηση της καθόδου μπάλας σε κεκλιμένο επίπεδο.