Στα ίχνη των «τροχιών» του CERN - Γαλανόπουλος, Γιώργος; Γεωργίου, Θεοδώρα; Γεωργάνας, Ιάκωβος; Ιορδανίδου, Αριστέα; Κοκκίνη, Παναγιώτα; Κυριακοπούλου, Ειρήνη; Κυριαφίνης, Άγγελος; Μιχαλάτος, Γεράσιμος; Μουρούκα, Θεανώ; Παρτσινέβελου, Ιωάννα; Σακελλαρίδη, Χριστίνα; Σταματοπούλου, Κωνσταντίνα; et al. (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Με τη βιβλιογραφική αυτή εργασία επιδιώκεται να απαντηθούν ερωτήματα που αφορούν στα συστατικά της ύλης, στην προέλευση της καθώς και στο είδος των δυνάμεων που την κρατάνε ενωμένη. Για το σκοπό αυτό θα αναλυθεί το Καθιερωμένο Πρότυπο, η σύγχρονη θεωρία που περιγράφει με επιτυχία τα στοιχειώδη σωματίδια και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις, και θα παρουσιαστούν ανακαλύψεις που αφορούν θεμελιώδη ερωτήματα όπως τον τρόπο που τα σωματίδια αποκτούν μάζα, γιατί στο Σύμπαν παρατηρείται ανισορροπία μεταξύ ύλης και αντιύλης, αλλά και νέες ανακαλύψεις και εξελίξεις στον τομέα της πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής. Οι περισσότερες απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δόθηκαν, δίνονται και θα εξακολουθήσουν να δίνονται με τη βοήθεια πειραμάτων που διεξάγονται στα εργαστήρια του CERN, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών, που ιδρύθηκε το 1954 και αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο για τη Φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων στον κόσμο. Για το λόγο αυτό, επιδιώκεται μία ξενάγηση στις κύριες διατάξεις του CERN, τους επιταχυντές οι οποίοι επιταχύνουν δέσμες σωματιδίων σε πολύ μεγάλες ενέργειες για τη σύγκρουση τους με ακίνητους στόχους ή με άλλες αντίθετα κινούμενες δέσμες και τους ανιχνευτές που καταγράφουν τα αποτελέσματα των συγκρούσεων και είτε ταυτοποιούν τα σωματίδια που είχαν θεωρητικά προβλεφθεί είτε ανακαλύπτουν νέα σωματίδια.