Τα «τραγούδια» του ωκεανού - Κοντσέ, Αθανασία; Ζαρφτζιάν, Μαριλένα (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Υπάρχει ποικιλία ήχων στα βάθη των ωκεανών∙ οι ήχοι από την θραύση του πάγου, των κυμάτων, της ανθρώπινης δράσης μέσα ή κοντά στη θάλασσα, αλλά το εντυπωσιακότερο όλων, οι ήχοι που παράγονται από τα ίδια τα θαλάσσια ζώα. Όχι μόνο όσοι προκαλούνται κατά την κίνησή τους, αλλά κυρίως οι φωνές τους, φωνές που θυμίζουν χαρούμενα ή λυπητερά τραγούδια. Η παρούσα εισήγηση στοχεύει ακριβώς να ξεναγήσει τον ακροατή στα βάθη του ωκεανού και να τον βοηθήσει να αφουγκραστεί τους ήχους των θαλάσσιων ζώων. Να δείξει αν όλα τα ζώα της θάλασσας παράγουν ήχους ή μόνον μερικά από αυτά. Να εξοικειώσει τον ακροατή με τους ήχους των θαλάσσιων ζώων, να τον ενημερώσει για τη συχνότητα που έχουν τα σχετικά ακουστικά κύματα, αλλά και για τους λόγους που ωθούν τα ζώα να παράγουν ήχους. Θα φανεί έτσι ότι η συχνότητα του κύματος είναι ανάλογη εν μέρει του βάθους στο οποίο ζουν τα ζώα που τους παράγουν. Επίσης, ότι η παραγωγή φωνής συνδέεται με βασικές βιοτικές ανάγκες, όπως η αναζήτηση τροφής, η αποφυγή κινδύνου, το κάλεσμα σε βοήθεια, η επικοινωνία των μελών μιας ομάδας ζώων του ίδιου είδους, η εύρεση συντρόφου κλπ..