Φτιάξε το δικό σου Σεισμογράφο_TALOS - Κοντοστάθης, Χρήστος; Μητσικώστας, Σταύρος; Βαλκαμέλης, Δημήτρης; Βογιατζής, Χρήστος; Τσαγκαδόπουλος, Πλάτωνας; Πρώιας, Γεώργιος (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Ο σεισμός είναι φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική διάρκεια του, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές στις ανθρώπινες υποδομές με επακόλουθα σοβαρούς τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη από πλευράς σεισμικότητας και την έκτη παγκοσμίως. Η γεωγραφική της θέση συμπίπτει με περιοχή του πλανήτη μας όπου λαμβάνουν χώρα μεγάλα γεωτεκτονικά φαινόμενα όπως η σύγκλιση της Αφρικανικής με την Ευρω-ασιατική λιθοσφαιρική πλάκα με αποτέλεσμα τη μεγάλη σεισμικότητα που παρατηρείται στη περιοχή αυτή. Η ομάδα των παιδιών κατασκεύασε με χαρτοσμαλτίνη μια βάση για να εγκατασταθεί ο αισθητήρας απόστασης σε σταθερό σημείο, ένα βαρίδι στερεωμένο με ελατήριο ώστε να δονείται κατά τη διάρκεια του σεισμού και ο επεξεργαστής LEGO EV3 ώστε να δημιουργηθεί ο σεισμογράφος.