Δε φοβάμαι το σεισμό, είμαι σεισμοειδικός - Παπαζαχαρίου, Ε.; Κυρίτση, Ε. (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Η παρούσα εργασία αφορά ένα πρόγραμμα Open Schools for Open Societies (OSOS) με τίτλο «Δε φοβάμαι το σεισμό, είμαι σεισμοειδικός». Βασικός του άξονας είναι οι φυσικές επιστήμες και τα αντικείμενα του STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) σε θεματικές που συνδέονται με σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις. Σκοπός του προγράμματος ήταν οι μαθητές της Γ’ Δημοτικού να γνωρίσουν το φαινόμενο των σεισμών και των ηφαιστείων και ταυτόχρονα να αυξηθεί το ενδιαφέρον και η περιέργειά τους για την εκπαίδευση STEM. Το πρόγραμμα διαρθρώθηκε σε 4 πεδία: 1)Νιώσε, 2)Φαντάσου, 3)Δημιούργησε και 4)Μοιράσου, λαμβάνοντας γνώσεις για τις σύγχρονες επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τη δομή της γης, το μηχανισμό που κάνει τη γη να «τρέμει», τα ρήγματα και τα ηφαίστεια. Η γνωριμία με τους σεισμούς, με βιωματικό, κυρίως, τρόπο και η εκτέλεση μιας σειράς πειραμάτων εξόπλισε τους μαθητές με ερευνητική διάθεση, απέκτησαν κατάλληλες γνώσεις για τους σεισμούς και τα ηφαίστεια και οδήγησε στην κατασκευή δύο σεισμογράφων με απλά υλικά.