Ανανεώσιμη οθόνη Braille και εκπαιδευτική ρομποτική - Γιαννακόπουλος, Μιχαήλ-Ιάσων; Ζαϊμάκης, Ορφέας-Νικόλαος; Δολαψάκης, Νικόλαος; Χατζησάββας, Γεώργιος (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Για την παραγωγή κειμένου σε Braille χρησιμοποιούνται πολλές τεχνικές. Μία από αυτές είναι και οι ηλεκτρονικές οθόνες Braille οι οποίες ονομάζονται και ανανεώσιμες οθόνες Braille επειδή ανυψώνουν μηχανικά, όπου χρειάζεται, πλαστικές ή μεταλλικές ακίδες για να διαμορφώσουν τους χαρακτήρες Braille. Οι ακίδες απέχουν η μια από την άλλη περίπου 2,5 mm ενώ πρέπει να ανυψώνονται λίγο περισσότερο από μισό χιλιοστό (~0,6 mm). Παρόλο που οι οθόνες αυτές είναι τυποποιημένες και ευρέως χρησιμοποιούμενες, ωστόσο είναι πολύ ακριβές. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε μια ανανεώσιμη οθόνη Braille η οποία θα αναπαριστά τους χαρακτήρες Braille με τις πραγματικές διαστάσεις. Στην εργασία αυτή κατασκευάσαμε μία μονο-κυτταρική οθόνη Braille η οποία επιτρέπει την εμφάνιση κειμένου σε κώδικα Braille σε πραγματικό χρόνο. Το κείμενο αποστέλλεται μέσω μίας εφαρμογής που κατασκευάστηκε για συσκευή τάμπλετ, με λειτουργικό android. Η οθόνη έγινε με την εκπαιδευτική πλατφόρμα Lego Mindstorms EV3 και διαθέτει ένα κύτταρο (6 ακίδες) των χαρακτήρων Braille. Ο χρήστης διαβάζει τον χαρακτήρα με τα δάχτυλά του και έπειτα μπορεί να ανανεώσει την οθόνη για να διαβάσει τον επόμενο χαρακτήρα πιέζοντας έναν αισθητήρα αφής. Η οθόνη αυτή θα μπορούσε να συνδυαστεί με οποιαδήποτε συσκευή με λειτουργικό android (τηλεόραση, τάμπλετ, κινητό) και να δείχνει το κείμενο που θα στέλνει η αντίστοιχη εφαρμογή (π.χ. ένα γραπτό μήνυμα του κινητού).