Γνωρίζω τους συμμαθητές μου - Διπλαχείλη, Αγνή; Λουκή, Μαριτίνα; Αναγνωστόπουλος, Δημήτρης; Παπαλεωνίδα, Παναγιώτα (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Τη χρονιά 2016/17 το τμήμα Α1 του 10ου ΕΠΑΛ Αθηνών αποφάσισε να ασχοληθεί στο μάθημα Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων, με τη «βαθύτερη γνωριμία» με τους συμμαθητές. Με τη συνεχή καθοδήγηση της καθηγήτριάς μας, σχεδιάσαμε και πραγματοποιήσαμε μια έρευνα στο σχολείο μας για να αποτυπώσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του μαθητικού πληθυσμού. Ήρθαμε σε επαφή με αντικείμενα Μαθηματικών και Πληροφορικής, καθώς και με τη μεθοδολογία υλοποίησης εκπαιδευτικής έρευνας. Δημιουργήσαμε το ερωτηματολόγιο –εργαλείο της έρευνας, συγκεντρώσαμε και επεξεργαστήκαμε ομαδοσυνεργατικά πληροφορίες που σκιαγράφησαν το προφίλ των συμμαθητών, τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής τους, τη σχολική πορεία, τους λόγους επιλογής της επαγγελματικής εκπαίδευσης, το τι προσδοκούν από τον καθηγητή και το πώς βλέπουν το μέλλον τους.